Implantaat voor kroon of brug

Implantaat voor kroon of brug

Mist u een of meerdere tanden of kiezen in uw mond, dan kan een implantaat nodig zijn om weer volledige kauwcapaciteit terug te krijgen. Daar waar tanden of kiezen ontbreken, kan een implantaat u een verzorgde uitstraling geven en de kauwfunctie herstellen.

Wat is een implantaat van een tand of kies?

Een implantaat van een tand of kies kan het beste vergeleken worden met een kunstwortel. Deze dient als vervanging voor de afwezige wortel en heeft als functie om houvast te bieden voor een brug, kroon of klikgebit. Een implantaat vervangt niet alleen een tand of kies, maar het gehele element, inclusief de essentiële wortel.

Een implantaat zal als een soort van schroef in de kaak aangebracht worden. Het grote voordeel van deze optie is dat hierbij géén andere tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Deze blijven dus behouden.

Wanneer kan er de keuze worden gemaakt om een implantaat te plaatsen?

Als er één of meer tanden ontbreken in een gebit, kan er gekozen worden om implantaten te plaatsen. Hierop kan een kroon, een brug of een klikgebit worden geplaatst. Het resultaat van deze behandeling is dat uw mond er weer keurig uitziet. U zult weer vrijuit kunnen praten, eten en lachen.

Voorwaarden om een implantaat te laten plaatsen

Een implantaat kan geplaatst worden op een volgroeid kaakbot. In de praktijk is dit het geval bij mensen vanaf ongeveer achttien jaar. Om te bepalen of uw mond geschikt is om een implantaat te plaatsen zal een röntgenfoto gemaakt worden. Er zijn een aantal voorwaarden om een implantaat te kunnen plaatsen:

 

  • Het kaakbot moet gezond zijn;

 

  • Het tandvlees in de volledige mond moet gezond zijn;

 

  • Er moet voldoende kaakbot beschikbaar zijn om het implantaat te kunnen verankeren;

 

  • De aangebrachte voorzieningen moeten goed onderhouden worden.

 

De behandeling van het plaatsen van implantaten

De moderne implantaten hebben een schroefvorm en worden met een draaiende beweging in het bot bevestigd. De implantaat zal na verloop van tijd vastgroeien. Dit proces wordt in de tandheelkunde osseointegratie genoemd. Op het moment dat de implantaat in het bot is vastgegroeid, kan er een vervanging worden vervaardigd van de verloren tanden. De behandelperiode bestaat dus uit meerdere afspraken. Uiteraard kan de tandarts u uitgebreid informeren over deze behandeling.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u altijd terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en al uw vragen te stellen. We nemen graag de tijd voor u.